HOGYAN DOLGOZOM

HOGYAN
DOLGOZOM

A darumadár útja

Mivel a munkám során, legyen az karriertanácsadás vagy szupervízió, a fókusz az érzelmi intelligencia fejlesztésén van, ezért hívom segítségül a daru madár szimbólumát. Amikor érzelmeink örvénylően sodornak minket előre, egy viharos, turbulens érzelmi állapotba kerülünk, ahol elveszettnek érezzük magunkat. A japán filozófia szerint, a daru madár a vihar közepén felimseri és beazonosítja a félelmeit és fájdalmait és meglátja, hogy az örvény közepén , az origóban, milyen erő rejlik. Ezzel az erővel lesz képes szárnyalni, bármilyen viharba is keveredjen.

 • 1. Elhatároztad, hogy változtatsz az életeden? Elsőként személyes konzultáción ismerjük meg egymást. Ezután dönthetsz arról, szeretnéd-e folytatni a közös munkát.
 • 2. Az önismereti munka iránti elköteleződésedet és az irántad való szakmai felelősségvállalásomat kapcsolati szerződéssel erősítjük meg.
 • 3. Tetszőleges számú alkalommal – az érintett területektől és a személyes fejlődésed ritmusától függően 1-10 alkalom- találkozunk, hétről hétre fejlesztve a szükséges részterületeket.
 • 4. Amikor megerősödtél és kitisztult előtted a horizont, egyedül kelsz útra. Biztosan szárnyalsz a szerelekkel!
EQcellence - érzelmi intelligencia fejlesztése - gyakori kérdések
EQcellence - önreflexió, tanulási foyamat
EQcellence szolgáltatások

„Az út benned van. A vihar csak a horizontot homályosíthatja el, nem a célt.”

coaching, önreflexió, tapasztalati tanulás
coaching, önreflexió, tapasztalati tanulás

Mire számíthatsz?

A közös munkánk során felépített folyamat célja a te szakmai életed újraértelmezése, függetlenül az életkorodtól és pozíciódtól. Te vagy a fókuszban. A te céljaid, képességeid, a te örömeid, a te stratégiáid. A kérdéseket az élettől kapod. A válaszokat magadban találhatod meg. Én ehhez csak hozzásegítelek.

Amit nyújtok:

 • Maximális szakmai felkészültség. A tanulási folyamatnak sosincs vége. Egy életre szól. Önképzésem során kiemelt figyelmet fordítok azokra a aktuális szakmai ismeretekre és újdonságokra, melyeket a napi munkába építve számodra is érzékelhető szakmai minőségváltozást idéznek elő.
 • Felszerelt módszertani eszközpark és komplex szemléletmód. Az önmagadról való tanulás során szükséged lehet olyan fizikai vagy mentális eszközkészletre, mely megkönnyíti számodra az önvizsgálatot vagy a komplex látásmódot. Ezeket örömmel biztosítom számodra, s módszertani repertoárom rendszeresen bővítem.
 • Teljeskörű diszkréció. Ha úgy döntesz, hogy együtt dolgozunk, nem gyengeséget mutatsz, hanem a bátrak útját választod. Ha dolgozol magadon, az annak tanúbizonysága, hogy bölcs vagy és fejlődni vágysz. Ugyanakkor jogod van kizárólag azokkal megosztani tapasztalataidat, akikkel te szeretnéd. Ezért nemcsak az üléseken elhangzottak képezik teljeskörű titoktartás tárgyát, hanem arra is ügyelek, hogy a konzultációs időpontok előtt és után lehetőséged legyen egyedül várakozni.
 • Szavatolt minőség. Korábbi klienseim elégedettsége és szupervízoraim szakmai támogatása biztosítják, hogy minden ülésen munkaképes állapotban vagyok jelen, egy kizárólag rád fókuszáló és empatikusan támogató karriertanácsadó és szupervízor segít téged.
 • Értő figyelem és reflektív közeg. A konzultáció teljes időtartamában a figyelmem csak a tiéd. Egy órányi digitális detox. Minőségi idő, melyben az önreflexiódra építünk. Ezernyi oldalról vizsgáljuk meg a problémádat, hogy megtaláld a legjobb megoldást. Felvértezve távozol, hogy bátran belevág a változásba.
 • Hitelesség. Voltam ott, ahol te vagy most és a legmagasabb szintű képzést kaptam ahhoz, hogy méltó segítőd lehessek.

Neked csak egyetlen kérdésre kell válaszolnod- magadnak.
Akarod a változást, vagy csak szeretnéd?
Mennyit vagy hajlandó megtenni a saját boldogságodért?

Ambrus Ildikó szupervizor, karrier tanácsadó
Ambrus Ildikó szupervizor, karrier tanácsadó

Filozófiám

Szakmai hitvallásom alapját három erős pillér adja: az elkötelezett meggyőződés

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia nem egyetlen készség vagy képesség, hanem az önismeret és az empátia egyes megnyilvánulásaiból összeálló komplex rendszer. Fontossága vitathatatlan: azok az emberek, akik birtokában vannak az önmagukról szerzett tudásnak, s ennek nyomán a környezetükben is képesek felismerni egyes szükségleteket vagy mintázatokat, sikeresebbek és boldogabbak. Könnyebben kommunikálnak, legyen az üzleti vagy magáncélú interakció.

EQcellence - Érzelmi intelligencia
EQcellence - Érzelmi intelligencia

Azok, akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek,

 • képesek felismerni és megnevezni saját érzelmeiket és megértik a kapcsolatot az érzelmek, gondolatok és tettek között.
 • Urai a tetteiknek és gondolataiknak, ugyanakkor képesek felismerni mások érzelmi állapotát.
 • Tudnak kapcsolódni, képesek a konfliktusok hatékony kezelésére és lelki ellenálló képességük átlagon felüli.

Önmagunk motiválásának képessége, a fókuszpontok szem előtt tartásának ereje és a másik fél álláspontjának megértése egyaránt arról vallanak, hogy rendelkezünk érzelmi intelligenciával. Fokozott prioritást élvez mindez, ha nagy felelősséggel járó és/vagy vezetői feladatokat látsz el.

A jövőben az érzelmi intelligencia kompetenciájának fejlesztése egyre inkább felértékelődik. Számos kutatás zajlik ebben a témában. A HR szakma kiválóságai ma már nem a te önéletrajzodban felsorolt múltbéli eredményeid és tapasztalatod alapján döntenek arról, hogy felvesznek-e: egyre inkább fókuszálnak az interjúk arra, hogy milyen szintű az érzelmi intelligenciád, hiszen felismerték a kutatók, hogy ez a kulcs a sikerhez.

„Minél biztosabb valaki az érzelmeiben, annál hatékonyabban éli az életét.”

Daniel Goleman

EQcellence - Fenntartható személyes fejlődés
EQcellence - Fenntartható személyes fejlődés

Fenntartható személyes fejlődés

Szavakkal, gondolatokkal és érzelmekkel éppen úgy szennyezzük önmagunkat és környezetünket, mint ahogy tárgyakkal is tesszük. Pillanatboldogság, amiben élünk, egyfajta következmények nélküli tücsökélet, a felelősségvállalás szándéka nélkül.

Ma már nem várhatunk tovább! Egyéni és össztársadalmi szinten egyaránt fel kell vállalnunk a tetteinket és azok következményeit. A fejlődés útjára kell lépnünk és el kell hagynunk az ismert kanyarokat ahhoz, hogy valóban új útra léphessünk. Van bennünk valami több, valami igazabb.

A környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság együttesen járulnak hozzá, hogy mikro- és akár makro környezeted alappillére legyél. Ha képes vagy tudatosan harmóniát teremteni ezek között a látszólag ellentétes érdekek között, bármire képes vagy! 

Először hozd meg a döntést.
Aztán lépj, bármily nehéz is.
Tanulj szenvedélyesen, dolgozz keményen, áradj és találj medredbe vissza.
Élj!

„A személyes fenntarthatóságunk teszi lehetővé számunkra,
hogy hatékonyan gazdálkodjunk az időnkkel, energiánkkal és a figyelmünkkel.
A fizikai, érzelmi és mentális képességeink a legértékesebb erőforrásaink.”

Bernie Schreck

Minimalizmus, ikigai, wabi sabi: Japán

Japán ősi bölcsességére úgy találtam, hogy nem kerestem. Része lett az életemnek apránként, s rájöttem, hogy a holisztikus szemlélet nekünk, nyugati embereknek, visszaadhat valamit, amit már rég elveszítettünk. Az archaikus létezés magabiztosságát.

EQcellence - Japán, minimalizmus
EQcellence - Japán, minimalizmus

Tárgyakat gyűjtünk. Ragaszkodunk hozzájuk, dédelgetjük őket és vágyakozunk rájuk… Mintha emberek volnának. 

De nem azok! 

Túl sokat foglalkozunk velük és oly keveset a lélektől lélekig kapcsolódással. A minimalizmus arra tanít, hogy arra fókuszálj, ami számodra fontos, ami a minden tekintetben a jól-létedet és növekedésedet szolgálja.

Váltsunk nézőpontot! Ismerjük fel a kevesebb több esszenciális igazságát. Éljük meg a nembirtoklás felszabadult örömét és keressük meg a saját legfelsőbb célunkat, életünk ikigaiját. A japán kultúrában nagy jelentőséget tulajdonítanak annak a magasabb rendű célnak, mely irányt jelez, értékrendet mutat, célkitűzésre és összpontosításra késztet. Hiszik, hogy mindannyiunk életének megvan a saját legnemesebb értelme, melyre nekünk kell rátalálnunk. 

Előfordulhat, hogy könnyen rálelünk, de lehet, hogy egy életen át kell keresnünk. Sebeket szerzünk, hibázunk. Letérünk a helyes útról, vargabetűt írunk vagy rossz húrokat pendítünk. Van ilyen. A kérdés az, mit teszünk ezután? Feladjuk-e a küzdelmet, ha hibáztunk? Vagy felismerünk, helyrehozunk és nekivágunk-e újra? Japánban ha egy tárgy eltörik nem dobják ki. Megjavítják és még ennél is többet tesznek. Arannyal vonják be a törést ezzel is jelezve, hogy ez a teljességünk és tökéletességünk természetes része. A tökéletlenségben rejlik a legnagyobb bátorság, a legéteribb szépség és a legelemibb erő. Ez a wabi-sabi.

„…ha nem nyitottan figyeled a világot, sohasem leszel az út mestere.”

Miyamoto Musashi

A koi sárkánnyá válik, ha átküzdi magát a köveken és felúszik a folyón.

Keretek között élünk: a lélek mellett az értelem és a szív. Bezárjuk, amit csak lehet. A gondolatainkat. Az érzéseinket. Egymást. Élünk, de nem élünk meg.

Hosszú önismereti utat jártam be. Elsőként tanár lettem, majd karrierváltóként angoltudásomat kihasználva sales-esként dolgoztam egy csomagolástechnikai multinál. Az ott töltött évek során sokat tanultam az emberekről és a világról. Megjártam a kiégés poklát és felálltam. Újra álmodni kezdtem, s idővel már színesben tudtam újra látni a belső mozit. Ekkor végeztem el a Károli Gáspár Református Egyetem szupervizor képzését, majd coach, illetve karrier-tanácsadó lettem.

A magánéletemben és a szakmai fejlődésemben egyszerre éltem meg a kiteljesedést és ismertem meg a japán filozófia alapjait. Felismertem a belső harmónia fontosságát és erejét. Már nem hajszolom a tökéletest, hanem felépítem. Tudásom és erőm van hozzá.

Téged is támogatlak, elkísérlek utadon. Indulhatunk?

„Mi nyomtalanul
eltünt kint, belénk-szökve
rendezkedni kezd.”
(Fodor Ákos)